17 Haziran 2025 Tarihin EMO eski başkanlarından bazıları bildiri yayınlayarak Etkin Yönetim anlayışının yanında saf tuttu ve yönetimin çarpıtmalarının sözcülüğüne soyundu. Bu bildiriye imza atmayan EMO 46. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek Eski Başkanlar bildirisine yanıt verdi.
EMO demokratik kamuoyunda haber değeri taşıyan bu iki yazıyı okuyucularımızla paylaşıyoruz:
25 Haziran 2025 Gazi İpek'in EMO Eski Başkanlar Bildirisine Yanıtı
Değerli Meslektaşlarım,
Elektrik Mühendisleri Odası’nın geçmiş dönemlerde görev almış dokuz Yönetim Kurulu Başkanı tarafından kaleme alınan Bildiri, benim de aralarında bulunduğum bazı eski Başkanlar tarafından imzalanmamıştır.
Yayınlanan Bildiride de değinildiği gibi ülkemiz büyük bir ekonomik krizin yanı sıra demokratik hak ve özgürlüklerin pervasızca gasp edildiği günlerden geçmektedir ve toplum derin bir yarılmanın içerisindedir. Ekonomik kriz bir türlü kontrol altına alınamamakta, enflasyon emekçilerin belini bükmekte, muhalefete karşı yürürlüğe koyulan düşman hukuku ortamında demokrasi mekanizmaları işlemez hale gelmekte ve halkın iradesi siyasallaşmış yargı eliyle gasp edilmektedir. Toplumun içinde bulunduğu bu durumdan örgütümüz de payına düşeni almakta, meslektaşlarımızı derinden etkilemekte; ekonomik kriz özellikle genç mühendislerimizin işsizlik ve düşük ücret sorunlarını arttırmakta, bunun beraberinde temel hak ve özgürlük ihlalleri ile oluşan anti demokratik ülke ortamı geleceğe umutla bakmayı zorlaştırmaktadır. Bunlar EMO’nun tüm devrimci-demokrat kamuoyunun büyük ölçüde kabul ettiği tespitlerdir ve Bildiride de yer verilmiştir, sorun buradan sonra başlamaktadır.
İçinde bulunduğumuz yönetim kurulu döneminde uygulanan yönetmeliklere aykırı davranışlar ile örgütümüzdeki ve TMMOB’deki sağcılaşmaya karşı hiçbir ses çıkarılmaması bu Bildirinin en sorunlu yanıdır ve bu sessizlik örgütte derin bir yarılmaya yol açmaktadır. EMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu’ndan, Başkan ve Sayman ile birlikte 3 üye istifa etmiş ve ardından çağrı yapılan 5 Yedek Üye de görevi kabul etmemiştir. Bunun sonucu olarak Yönetim Kurulunda görev yapabilecek toplam 6 üye kalmış ki bu sayı Yönetim Kurulu’nu oluşturmaya yetmemektedir.
EMO Ana Yönetmeliği 85. Maddesi açıkça, Olağanüstü Genel Kurul yapılması gerektiğini hükmetmektedir:
“Madde 85 – Şube Yönetim Kurulu üyelerinin hepsinin birden çekilmesi, ayrılan üyelerin yerine geçecek yedek kalmaması ya da Şube Yönetim Kurulunun herhangi bir nedenle yapılması gereken Olağanüstü Genel Kurulu yapmaması hallerinde, toplantı Oda Yönetim Kurulunca yapılır.”
Ancak yönetmelikleri istediği gibi yorumlama alışkanlığı olan Oda Yönetim Kurulu’nun, mevcut EMO Yönetim Kurulu Başkanının da imzası ile yayımlanan eski başkanlar Bildirisinde ülke için istenen; demokrasi, hak, hukuk ve adaleti, kendi yönettiği alanda pek umursamadığı görülmektedir. Zira aradan geçen aylara rağmen EMO İstanbul Şubesi Olağanüstü Genel Kurul’a götürülmediği gibi 6 kişi ile yönetmeliklerimize aykırı şekilde oluşturulan şube “Yönetim Kurulu” faaliyetlerine devam etmektedir. Kendi temel hukukuna uymayan, yönetmelik maddelerinin etrafından dolanıp keyfi şekilde yorumlayarak çiğneyenlerin, ülkedeki hukukun bağımsızlığının ihlaline ses çıkarmaları abesle iştigal etmektir.
Aslında bizler, EMO Eski Başkanları Bildirilerine geçmiş dönemlerden de aşinayız. 2018 yılında başta İstanbul Şube olmak üzere birçok şubemizde, EMO’nun “A Tipi Muayene Kuruluşu yapılması ve PBK’nın uygulanmasına” karşı olan üyelerimiz Oda’nın Olağanüstü Genel Kurul’a götürülmesi talebiyle imza toplamıştı. Yeterli imza sayısına ulaşılmış ancak bu talep Oda Yönetim Kurulu ve TMMOB’da yürütülen süreçler sonucunda maalesef kabul edilmeyerek yönetmeliklere aykırı işlemler gerçekleştirilmişti. İmza toplayanlar tarafından hukuki süreç başlatılmış, İdari Mahkemeler lehte karar vermiş ancak yaşatılan gecikme sonucu olağan seçim dönemi geldiği için uygulanabilirliğini yitirmişti.
İşte o dönemde yaşanan süreç içinde de, bir Eski Başkanlar Bildirisi yayınlanmıştı ve o bildiride hak arayanların birliği bozduğu, yönetmelikleri işletme talebinin Demokratların Birliğine zarar verdiği iddia edilmiş ve aksi olarak yönetmelikleri uygulamayarak bu duruma gelinmesine yol açanlar çok meşru görülmüştür.
İşte arkadaşların demokrasiden anladıkları bu kadar…
22.05.2025 tarihinde eski bir Oda Başkanı’nın gerek İstanbul Şube’de gerekse Ankara Şube’de yaşanan süreçlerle ilgili yayımlamış olduğu Yazı taraflı olup EMO Yönetim Kurulu’nun gerçekleştirdiği tüm hukuk dışı uygulamaları ve haksızlıkları aklamak istemekteydi. Yazıda iddia edildiğinin aksine işten çıkarılan personelin çıkarılma gerekçesinin olağan yönetmeliklerin işletilmesi olmadığı da bilinmektedir. Düne kadar birlikte olan Mühendis Meclisi (MM) ile DDM, aralarındaki protokolün Mühendis Meclisi’nce tek taraflı feshinden sonra, MM grubundan çalışanın işten çıkarılması tamamen grupçu bir tavırdır. Eski bir Oda Başkanı’nın da Oda Yönetim Kurulu’nun izlediği bu antidemokratik uygulamayı meşrulaştırma ve savunma tavrı yanlıştır.
Tüm grupların karşılıklı yazdıkları yazılardaki ağır dili de doğru bulmadığımı belirtmek isterim. Ancak bugünlerde yayınlanmış olan Eski Başkanlar Bildirisinde kullanılan dil; saygısız, kaba, alaycı, çirkin olduğu ve eski başkanlara yakışacak sağduyuyu taşımadığı ve uzlaşı sağlama fırsatını yerle bir ettiği için çok daha fazla sorunludur. Bildiri, Odamız böylesine ciddi sorunlar yaşarken bunlara dair bir görüş belirtme ya da eski başkanlara yakışacak şekilde bir uzlaşı ortamı oluşturabilecek bir girişimde bulunmak yerine, Ankara Şube içindeki sorunlarda taraf olmaktadır.
Neredeyse 30 yıla yakın Yönetimlerde görev yapan eski başkanların örgütteki sağcılaşmaya, Oda Yönetim Kurulu’nun yönetmeliklere uymayan uygulamalarına tavır almak yerine grupların karşılıklı yazışmalarındaki üslupla uğraşmaları Oda’nın demokratik geleneklerine de birikimlerine de uymamaktadır. Eski Başkanlarca yazılan böyle bir Bildirinin konuya daha geniş bir perspektiften bakması, taraflara eşit mesafede, kapsayıcı, sağduyulu bir yaklaşıma sahip olması ve bir taraftan yana olmak yerine uzlaştırıcı, yapıcı, sorunlara çözüm öneren bir dille kaleme alınması gerekirdi.
Örgütümüzdeki devrimci demokratların birlikte ve omuz omuza mücadele edebilme koşullarının demokratik teamüllerimiz çerçevesinde korunduğu, özgür, eşit ve demokratik bir Oda için YAŞASIN EMO ÖRGÜTLÜLÜĞÜ
Gazi İPEK
EMO 46. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı
----------------------------
----------------------------
17 Haziran 2025 Tarihli EMO Eski Başkanlar Bildirisi
EMO Örgütüne ve Sayın Demokrat Kamuoyuna,
Ekonomik krizlerin süreklilik kazandığı, demokrasi ve hukuk mekanizmalarının işlemez hale geldiği, toplumsal yaşamın kutuplaştırıldığı; emeğin, bilimin ve kamusal sorumluluğun yok sayıldığı bir dönemden geçiyoruz. İktidar, halkın iradesine karşı komplolar, tuzaklar kurmakta her türlü baskıyı ve bir aparata dönüştürdüğü yargıyı da kullanarak her türlü muhalefeti susturma saldırılarını bir darbe boyutuna vardırmaktadır. İktidarın hiçbir hukuka uymayan zorbalıklarıyla meşruiyetini yitirme noktasına savrulması karşısında yurdun her yanından direnişler, mitingler, boykotlarla halkın barışçıl meşru direnme hakkının kullanılması yaygınlaşmıştır. Bu yaşananlar halkımızı, meslektaşlarımızı, üyelerimizi ve örgütümüz olan EMO’yu da derinden etkilemektedir. Kendi meslek ve meslektaş sorunlarımızın ülkemizin ve halkımızın ortak geleceği ve çıkarlarından ayrılmayacağını yıllardır savunan bizler biliyoruz ki hep beraber ortak bir mücadele yürütmezsek sorunlar daha da büyüyecek, ortak bir geleceğimiz olmayacağı gibi hak ettiğimiz eşit, özgür, adil bir ülkeye de kavuşamayacağız. Bu durumun hepimize omuz omuza dayanışma içinde ortak bir mücadeleyi gerçekleştirerek birlikteliğimizi ve örgütümüzü güçlendirmemiz sorumluluğu yüklediğinin farkındayız. “Kurtuluş yok tek başına / Ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganıyla kenetlenen toplumsal muhalefetin başarıya erişmesine bu sorumluluğumuzu yerine getirdiğimiz ölçüde katkı koyabileceğimiz aşikârdır. Kendimizi ve içinde bulunduğumuz yapıları bu açıdan sorgulayıcı olmalı; yapıcı ve olumlu tutumlar geliştirmeli, zayıflatıcı olumsuzluklara meydan verilmemesine özen göstermeliyiz.
EMO’da yaşanan bazı gelişmeleri, dönemin gerektirdiğini belirttiğimiz sorumluluklarla uyumlu bulmadığımızı; örgütümüze zarar verici tutum, davranış ve söylemlerin demokratlık görüntüsüyle hiçbir rahatsızlık duyulmadan sergilenebildiğini üzülerek gözlediğimizi ve zincirleme devam ettirilen bu durumun bizleri kaygılandırdığını belirtmeliyiz.
Bunun son örneğini, EMO 49. Dönem Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla bir mühendis çalışanın iş akdini sonlandırması üzerine yaşananlar oluşturmuştur. Oda Yönetim Kurulu’nun yetki ve sorumluluk alanı içinde olan ve “tüm yasal haklarının ödeneceğini belirterek” aldığı bu kararı nedeniyle Yönetim Kurulu hak etmediği saldırı, suçlama ve iftiraların hedefi haline getirilmiştir. Bunu yapanların, yapılanların Odamızı ne kadar yıpratabileceğini ve demokratların emek verilerek geliştirilmeye çalışılan birliğine – onların üyelerle kuracakları ilişkilere – ne kadar zarar verici olabileceğini umursamaz bir görüntü sergilediklerini gözlemek bizler açısından üzüntü vericidir.
EMO 49. Dönem Yönetim Kurulu’nun aldığı bu görevden alma kararına yönelik tavırları gözleyen, bizler gibi geçmiş dönemlerde EMO Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış olan Ali Yiğit’in, 22 Mayıs tarihinde sürecin işleyişi hakkında yayınladığı açıklamaya bir kesim tarafından EMO camiasına hiç yakışmayan ve hiç görülmemiş çirkinlikte bir sataşmada bulunulmuştur. Ali Yiğit’in emeğine karşın sergilenen saygısız, kaba, alaycı, çirkin, iftira yüklü, itibarsızlaştırmayı amaçlayan, hasmane yaklaşımı kınıyoruz. EMO’ya ve demokratların ilişki düzlemine böyle bir söylem tarzının sokulmaya çalışılmasını da doğru bulmuyor ve ayıplıyoruz.
Açık olan şu ki; EMO örgütünün, üyelerinin, halkın birleştirici, kucaklayıcı, yapıcı, dayanışmacı ilişkilerin geliştirilmesine ihtiyacı var ve bunu hak ediyor. Bunu becerebildiğimiz ölçüde güzel günlerin geleceğini biliyoruz.
Kurtuluş yok tek başına / Ya hep beraber ya hiçbirimiz,
Yaşasın EMO örgütlülüğü, Yaşasın demokratların güç birliği, dayanışması, ortak çalışması ve omuz omuza mücadelesi
EMO YÖNETİM KURULU BAŞKANLARI:
BÜLENT DAMAR (25. Dönem)
TEOMAN ALPTÜRK (27, 28, 29, 30, 31, 32, 34. Dönem)
KAYA BOZOKLAR (33. Dönem)
CENGİZ GÖLTAŞ (38, 42, 43. Dönem)
KEMAL B. ULUSALER (39, 40. Dönem)
HÜSEYİN YEŞİL (44, 45. Dönem)
HÜSEYİN ÖNDER (45. Dönem)
BÜLENT PALA (47. Dönem)
MAHİR ULUTAŞ (48, 49. Dönem)